Onze disciplines

Logopedie

Wat is (pre-) logopedie?

“ Mijn kind van 2,5 praat nog vrijwel niet. Wat nu? “
“ Mijn baby heeft last van reflux.”
“ Mijn dochter heeft heel veel moeite met hakken en plakken.”
“ Mijn zoontje van 4 spreekt veel klanken nog niet goed uit.”
“ Hoe kan ik het duimen afleren.”

Met bovenstaande opmerkingen wordt er regelmatig aangeklopt bij een logopedist.

Logopedie heeft alles te maken met communiceren en dus het begrijpen en verwoorden van gesproken en geschreven taal. Wanneer kinderen problemen ondervinden tijdens het leren communiceren, door bijvoorbeeld een handicap, vertraagde ontwikkeling of ziekte, kan logopedische ondersteuning hulp bieden.

Wat doet de logopedist?

Uw kind communiceert de hele dag met u en met anderen. Alles wat te maken heeft met het begrijpen en verwoorden van gesproken en geschreven taal behoort tot het werk van de logopedist. Onze logopedist onderzoekt, behandelt en geeft advies aan kinderen en jeugdigen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar op het gebied van:

  • spraak;
  • taal;
  • auditieve verwerking ( o.a. hakken, plakken );
  • lezen en spelling;
  • stem ( o.a. heesheid );
  • eten en drinken ( o.a. problemen met borstvoeding, drinken uit beker, reflux );
  • afwijkend mondgedrag (o.a. duimzuigen en open mondgedrag);
  • vloeiend spreken ( stotteren ) en
  • ademhaling

Daarnaast houden wij ons als deskundige op het gebied van de spraak-en taalverwerving bezig met het geven van voorlichting en advies aan u als ouder, de school en overige hulpverleners.

logopedie lezen

Vergoeding

De kosten voor (pre-) logopedische behandeling voor kinderen en jeugdigen in de leeftijd van 0-18 jaar worden vanuit de basisverzekering door de zorgverzekeraar vergoed, mits er een verwijzing is van de huisarts of een andere specialist.

Even voorstellen

Esther

Logotherapeute

Graag stel ik me voor als logopediste van het kinderteam.

Nadat ik 2008 ben afgestudeerd als logopediste aan de Hogeschool Zuyd te Heerlen, heb ik een aantal jaar ervaring mogen opdoen als allround logopediste binnen een Paramedisch Centrum. Hier heb ik tot 2012 met plezier veel ervaring opgedaan in het onderzoeken, begeleiden en behandelen van diverse logopedische stoornissen bij kinderen en volwassenen.

In september 2011 ben ik met veel enthousiasme gestart als zelfstandig logopediste.

In de afgelopen 10 jaar heb ik regelmatig bij-en nascholingen gevolgd, om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen mijn vakgebied. Zo heb ik me o.a. gespecialiseerd in Pre-logopedie, spraak-en taalproblemen bij ( zeer jonge ) kinderen, lees-en spellingsproblemen en OMFT-problematiek. Tevens ben ik geregistreerd Hanen-therapeut en Cogmed-trainer.

Om de kwaliteit van het logopedisch handelen te waarborgen sta ik ingeschreven in het Kwaliteitsregister voor Paramedici. Tevens ben ik sinds 2011 kwaliteitskringbegeleider van de kwaliteitskring Diversus.  In deze kwaliteitskring bespreken en discussiëren we met collega-logopedisten over nieuwe ontwikkelingen en recente inzichten binnen het logopedisch vakgebied.

In het belang van mijn cliënten hecht ik naast het directe clientcontact veel waarde aan samenwerking met verwijzers, artsen, diverse disciplines, scholen en overige organisaties. Ik ben dan ook blij dat ik deel mag uitmaken van het Kinderteam Sittard om hier mijn krachten te bundelen samen met andere paramedici om zo tot een zo gericht mogelijke aanpak te komen bij gestapelde problematiek.

Alles onder 1 dak

Overige disciplines

Zorg aan kinderen ergotherapie handen
Zorg aan kinderen fysiotherapie voeten
Ergotherapie
Fysiotherapie

Kinderteam Sittard

Aanmelden

Meld u aan middels ons aanmeldformulier. U kunt ook telefonisch of via de website een afspraak maken, zelfs zonder verwijsbrief.